SintiromarusSintiromarus
Impressions of Gipsy Life.

Zondag 29 mei 2016
20:00 uur

Beleef door muziek en ver-haal het leven van de Sinti en Roma. Sintiromarus verwekt sensatie met hun muziek vol vuur, passie en hartstocht. In hun muziek beleef je de reizen, herken je de culturen, waarmee de zigeuners tijdens hun trektochten kennis maakten. De hunkering, de melancholie, feesten en je even vrij als een vogel voelen klinkt door in hun virtuose spel. Blichta Hoopman, sintezza van origine, laat horen dat zigeunermuziek de wereldtaal is van ziel tot ziel.

Over de musici

De violiste Blishta Hoopman werd 23 november 1982 in Arnhem geboren en kreeg haar eerste vioolles op 6 jarige leeftijd.Toen ze 12 was werd ze toegelaten tot de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium, waar ze les kreeg van de beroemde vioolpedagoog Qui van Woerdekom. Een jaar later trad ze als solist op met het Viotta Jeugdorkest in Den Haag. Het laatste jaar van haar vooropleiding studeerde ze bij Theodora Geraets. Sinds september 2002 studeerde ze aan de vakopleiding van het Koninklijk Conservatorium bij Ilona Sie Dhian Ho en Jaring Walta. Orkestervaring deed ze op in het Viotta Jeugdorkest en het Atheneum Kamerorkest onderleiding van Alexandru Lascae, waar Blishta tevens concertmeester was. In 2002 was Blishta 1ste prijswinnares tijdens de finale van het Prinses Christina Concours te Rotterdam. Zij concerteert in binnen- en buitenland, zo heeft ze op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur in Parijs mogen spelen. Tevens heeft ze meerdere malen in zuid-Frankrijk gespeeld, maakte in de herfst van 2003 een tournee naar Curacao en in 2007 een tournee naar Aruba. In de zomer van 2004 heeft Blishta deelgenomen aan de internationale zomercursus ‘Mozarteum’ in Salzburg, waar zij masterclass kreeg van Mauricio Fuks. Ook volgde zij masterclass bij Philippe Graffin en Isabelle van Keulen. In mei 2006 heeft Blichta haar Bachelor diploma met glans mogen behalen en in mei 2008 haar Master of Music.

Stanislav Mitrovic geboren 1963 in Belgrado, Servië (vroeger Joegoslavië).Studeerde saxophone (jazz) en basklarinet (klassiek) aan het Rotterdams Conservatorium vanaf 1988 tot1995. In 1996 won eerste prijs op Nederlandse Jazz Concours met het duo„Double B“ samen met saxophonist-clarinetist Akos Laki. Hij speelt in een jazz quartet met gitarist Ratko Zjaca met verscheidene gastmusici , onder anderen: Denise Jannah, John Patitucci, Steve Gadd, Al Foster, Reggie Workman, Randy Brecker, Miroslav Vitous, Jeff „Tain“Watts…
Vanaf 2005 speelt met de Balkan-jazz formatie „Carlama Orkestar“. Van 2006 tot 2010, gespeeld met multi-instrumentalisten theatergroep „ Wereldband“. Stanislav Speelt tenor, alt, sopraan en bariton saxofoon, klarinet, basklarinet en EWI. Stanislav is ook Dirigent van Woodstreet bigband in Den Haag.

Andor Horvath geboren en getogen in Szeged (Hongarije), begon zijn contrabas studie in Boedapest voor Jazz en Lichte muziek. In 2008 studeerde hij met glans af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Hein van de Geyn en Frans van der Hoeven en in 2010 behaalde hij zijn Master of Music in Jazz en Klassieke muziek. Andor treedt in binnen- en buitenland op. Zo trad hij o.a. op in Duitsland, Italië, Slovenië en Servië. Hij trad op met grote musici als George Benson, Branford Marsalis en Huub van de Lubbe.Hij bracht meerdere cd’s uit met o.a. Ljiljana Buttler, Maurits Roes Trio en Marius Preda&The Unknown Allstars.Tevens volgde hij o.a. masterclass en workshops bij Joe Lovano, David Liebman en Reginald Veal.

Bokkie Vink is een man die zich door zijn zintuigen laat inspireren: zijn ogen en oren zijn de belangrijkste instrumenten....
Zijn oren hielpen hem om een bekende cimbalomspeler en componist te zijn, gespecialiseerd in Oost-Europese muziek gecombineerd met jazz. Gezien zijn muziekale achtergrond hielpen zijn ogen hem om foto's te maken van muzikanten waar uit hij ook veel inspiratie put voor zijn eigen muziek. Bokkie studeerde slagwerk in Utrecht. Na zijn studie trad hij oa met de groep Scope, met Rob Franken en Eef Albers, in binnen en buitenland. Op 28 jarige leeftijd stapte hij over op cymbaal en volgde lessen bij Ilie Alecu. Op dit instrument speelde hij bij het zigeunerorkest Tata Mirando, Serban en Georghe Zamfir. Ook bracht hij meerdere CD's uit met eigen werk oa met de groep Stricat. Sinds begin 2012 speelt hij samen met Sintiromarus.

Kaarten

Voorverkoop: € 12,50  (kinderen t/m 15 jaar gratis) 
Warenhuis Brands, Rolde 
Boekhandel Iwema, Assen
www.rolderconcerten.nl/kaartverkoop
Prijs in de kerk € 15,00 Kerk open vanaf 19.00 uur

Programma

Sintiromarus neemt U mee in de muzikale rijkdommen van oude Gipsy melodieën gemengd met nieuwe elementen en duizelingwekkende improvisaties. Zigeunermuziek uit Midden- en Oost Europa. Hongaars, Russisch, Roemeens en enkele andere Midden- Europese landen.
Sintiromarus heeft een uitstekende authentieke bezetting. Musici van Roma en Sinti afkomst  waardoor de zigeunermuziek  wordt gespeeld vanuit hun eigen traditie en diep vanuit hun ziel  het publiek weet te raken.
In hun muziek beleef je de reizen, herken je de culturen waarmee ze tijdens hun trektochten kennis maakten. De hunkering, de melancholie, feesten en los zijn van alles klinkt door in hun virtuoze spel.
Violiste/primas Blichta Hoopman, achterkleindochter van wijlen Tata Mirando is tevens U reisgids tijdens de muzikale reis. De mondelingen toelichtingen zorgen er voor dat het publiek de weg niet kwijt raakt.

programma "Impressions of Gipsy Life"
Hongaarse Dansen
Lumé Lumé
Gipsy Tears
O’Dijla
Ederlezi
Armenian Gipsy Song

J. Brahms
Traditioneel Roemeens
B. Hoopman
Traditioneel Roma
Traditioneel Roma
Traditioneel Roma

PAUZE

Shukar
Mahala
Gallop
Romi Romi
Latcho day
Celebration of life

A. Horvath
Traditioneel Roma
S. Mitrovic
Traditioneel Roma
Traditioneel Hongaars
B. Hoopman