Lavinia 2Lavinia Meijer, The Glass effect

Zondag 22 januari 2017
15.00 uur
Toegangsprijs € 17,50

Concert in samenwerking met de CVR

INFORMATIE CVRCVR

"De Culturele Vereniging Rolde biedt elk winterseizoen een gevarieerd en kwalitatief goed programma aan van acht culturele activiteiten, waaronder lezingen van diverse onderwerpen, cabaret, theater, muziek en beeldende kunst. Bij een lidmaatschap kan men ook de filmliga bezoeken en deelnemen aan "Kijk op Kunst" dat 4 à 5 excursies organiseert. De contributie bedraagt voor een 1- persoonslidmaatschap € 15,- en een 2-persoonslidmaatschap € 25,00 per jaar.

De CVR heeft ca. 250 leden. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot het secretariaat van de vereniging, Netty Weijenberg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Over Lavinia Meijer

Opleiding
Toen Lavinia 11 jaar was werd ze toegelaten tot de Jong Talentafdeling van het Utrechts Conservatorium bij Erika Waardenburg. Ze haalde diploma's Bachelor of Music en Master of Music, beide cum laude in respectievelijk 2003 en 2005 aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam. Ook volgde Meijer masterclasses bij o.a. Jana Bouskova, Isabelle Moretti, Daphne Boden, Natalia Shameyva, Emilia Moskvitina, Maria Graf, Skaila Kanga en Susann McDonald. Ze volgde ook een cursus jazz bij de jazzharpist Park Stickney. Lessen interpretatie volgde ze bij Theo Olof (viool), Walter van Hauwe (blokfluit) en Willem Brons (piano). Activiteiten[ Lavinia Meijer trad op in Europa, Azië en Amerika. Ze speelde als soliste bij orkesten als het Residentie Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Radio Kamer Orkest en het Israel Philharmonic Orchestra. Ze werd uitgenodigd om te spelen tijdens o.a. het Grachtenfestival Amsterdam, het Sleeswijk-Holstein Muziek Festival en een aantal Wereld Harp Congressen. Meijer remplaceert regelmatig bij het Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Bijzondere projecten
In 2004 maakte Lavinia Meijer een tournee door Nederland in de serie "Het Debuut" samen met het Jenufa Kwartet. In de periode 2006-2008 trad ze op in de serie "Rising Stars" in Keulen (Philharmonie), Amsterdam (Concertgebouw), Parijs (Cité-de-la-Musique), Wenen (Wiener Musikverein), Birmingham (Symphony Hall), Athene (Concert Hall), Brussel (Paleis voor schone kunsten), Luxemburg (Philharmonie), Stockholm (Konserthus) en New York (Carnegie Hall). Eind 2008 is Meijer op uitnodiging naar haar geboorteland Zuid-Korea afgereisd, waar ze een zeer succesvol nieuwjaarsconcert heeft gegeven. Bijzonder was dat bij dit concert haar biologische vader aanwezig was, die zij na 23 jaar weer heeft ontmoet. In 2006 speelde ze met het Aurelia Saxofoon Kwartet nieuwe transcripties van Caplet, Debussy en Ravel, en ook twee wereldpremières van de Nederlandse componisten Carlos Micháns en Wijnand van Klaveren die allebei speciaal voor haar en het Aurelia Saxofoon Kwartet schreven. In 2007 speelt Meijer met violist Tjeerd Top, plaatsvervangend concertmeester van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, een wereldpremière van de Amerikaanse componist Garrett Byrnes in het Concertgebouw in Amsterdam.
Verder speelde ze in 2007 met de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Thierry Fischer een wereldpremière van Carlos Micháns in Vredenburg in Utrecht.
Eind 2015 speelde ze samen met Carel Kraayenhof een concertserie. Hiervan is bij het eerste concert meteen een live-opname gemaakt. Bijzonder is het samenspel tussen harp en bandoneon - er was geen bestaande muziek voor deze combinatie. Het concert en het album bevatten werk van Luis Bacalov, Enrique Granados, Carel Kraayenhof, Astor Piazzolla, Anselmo Aieta, Jorge Cardoso, Lavinia Meijer, Pintín Castellanos, Ennio Morricone en Mariano Mores. De stijl varieert van Zuid-Amerikaans via Iers tot filmmuziek.

CD-opnamen
Ze bracht een cd uit met muziek van Händel, Bach en Scarlatti in 2004. Enkele transcripties voor harp van preludes en fuga’s uit Bachs Das Wohltemperierte Klavier waren van haar hand. Hierna volgden vier releases bij Channel Classics Records: "Divertissements", "Visions", "Fantasies and Impromptus" en "Metamorphosis / The Hours". Laatstgenoemde cd bestaat volledig uit composities van Philip Glass, door Meijer omgezet naar harp.

Prijzen en onderscheidingen
Lavinia Meijer heeft een groot aantal prijzen gewonnen. Ze won de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours (1997), de Stichting Jong Muziek Talent Nederland (1996, 1998), het Nederlands Harp Concours (1997, 2004) en het Vriendenkransconcours van het Concertgebouw in Amsterdam (2005). Ze won ook prijzen bij grote internationale harpconcoursen: repectievelijk de tweede, derde, eerste en derde prijs op het Internationaal Harpconcours in Lausanne (1998), Rijsel (1999), Brussel (2000) en Israël (2001), de tweede prijs bij het Reinl-Wettbewerb in Wenen (2002) en de derde prijs bij het Sixth International USA Harp Competition in Amerika (2004).
Ze won ook de prijs voor de beste vertolking van Visions in Twilight van Garrett Byrnes en het harpconcert in Bes van Georg Friedrich Händel. In 2005 ontving Meijer uit handen van Herman Krebbers de Edese Cultuurprijs 2005 voor promotie van de harp als soloinstrument. Op zondag 3 juni 2007 heeft Lavinia Meijer, samen met violist Tjeerd Top, de Fortis MeesPierson Award 2007 gewonnen. In 2009 won Meijer de Nederlandse Muziekprijs van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten (NFPK). In 2012 won Lavinia Meijer de Publieksprijs van de Edisons, voor haar cd "Fantasies and Impromptus". In 2013 kreeg Meijers cd "Metamorphosis / The Hours" (Philip Glass) de Gouden Plaat voor klassieke muziek in Nederland van de NVPI. In april volgde een platina onderscheiding voor het album.