Fiselier2Frans en Maria Fiselier
Vocaal recital

Zondag 23 april 2017
15.00 uur
Toegangsprijs € 17,50

Kaarten 
      Voorverkoop: € 15,00  (kinderen t/m 15 jaar gratis)
           Bloembinderij de Bloemgaard, Hoofdstraat 32 Rolde tel. 243330
           Boekhandel van der Velde, Assen
           www.rolderconcerten.nl
       Prijs in de kerk € 17,50, Kerk open vanaf 14.30 uur

Over de uitvoerenden

Frans Fiselier (Bas-bariton)

Frans Fiselier studeerde af aan het Sweelinck Conservatorium bij Cora Canne Meyer en zette zijn studie voort bij William Murray te Berlijn. In 1984 won hij drie prijzen op het Internationaal Vocalistenconcours Den Bosch (categorie lied) en in 1986 ontving hij de Toonkunst-jubileumprijs, waarna hij een veelgevraagd solist werd bij vele opera- en oratoriumgezelschappen in Nederland. Zo gaf hij concerten met het Orkest van het Oosten, het Residentieorkest, Limburgs Symphonieorkest, het Brabants orkest en met het Noord Nederlands Orkest.

Frans Fiselier maakte deel uit van de studio van de Nederlandse opera en zong daarna in diverse producties van de Nederlandse Opera (Il barbiere di Seviglia, Die glückliche Hand), Opera Forum (the Rape of Lucretia, Tosca), La Monnaie te Brussel (Un Ballo, Don Carlos), De Vlaamse Opera (Rigoletto, Le grand Macabre, La Fanciulla del west, Werther), het Onafhankelijk Toneel te Rotterdam (Cossi fan Tutte, l’Incoronazione di Poppea, Rodelinda) en bij de Nationale reisopera (Plathee). Tevens zong hij in moderne opera’s van o.a. Klaas de Vries, Bernard van Beurden, Kees Olthuis en Martijn Padding. In oktober 2003 zong Frans Fiselier de rol van Zwarte minister in Le Grand Macabre (Ligeti) bij het B.B.C. Symphony Orchestra te Londen en in februari 2004 volgde de rol van Eomolpos in Satyricon (Maderna) bij de opera van Nancy.

In 2004 zong hij in een speciale bewerking vier rollen in Mozart’s Le Nozze di Figaro met het Nederlands Blazersensemble. Eveneens met het Nederlands Blazersensemble zong hij in 2008 in een tot kameropera bewerkte versie van Rossini’s “II turco in Italia” . In 2005 was hij te gast bij het Gelders Orkest als Guglielmo in Cosi fan tutte, en in 2008 als Leporello in Don Giovanni, in 2009 als Baron Zeta in die Lustige Witwe, alle o.l.v. Martin Sieghart. Bij de Nederlandse Opera was Frans Fiselier in 2011 opnieuw te gast in de productie Billy Budd (Britten) en o.l.v. Rene Jacobs in Plathee van Rameau. In 2012 vertolkte hij wederom de rol van Figaro in Le Nozze maar nu in het Stadttheater Baden bei Wien waar hij in 2017 weer te gast zal zijn.

Tot zijn repertoire behoren o.a. Papageno (die Zauberflöte), Figaro, il conte (Le Nozze di Figaro), Don Alfonso, Guglielmo (Cosi fan tutte), Junius ( Lucretia), Malatesta (Don Pasquale), Belcore (L’elisir D’amore), Garibaldo (Rodelinka) en Falke (Die Fledermaus). Het oratoriumrepertoire van Frans Fiselier omvat vele componisten en vele stijlperiodes (o.a. Bach’s Passionen, Händel Messiah, Mozart Requiem, Mendelssohn Elias, Verdi Requiem).

Ook gaf hij vele liederen-recitals in binnen- en buitenland (o.a. voor de Vereniging Vrienden van het lied). Bij de Nederlandse omroepverenigingen is hij regelmatig te horen.

Sinds 2012 is hij als hoofdvakdocent zang verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Maria Fiselier

De Nederlandse mezzosopraan Maria Fiselier studeerde in 2013 af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag met een onderscheiding voor 'Artistry and integrity in performing'. Ook maakte ze deel uit van de National Opera Studio in Londen in het seizoen 2012/13. Ze volgde masterclasses bij Jard van Nes, Udo Reineman en Rudolf Jansen, maar ontving haar eerste zanglessen van haar vader, bariton Frans Fiselier. In 2011 won Maria Fiselier de publieksprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours; een jaar later won ze 6 prijzen tijdens het Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch, waaronder de Vrienden van het Lied-prijs. Maria is een veelgevraagd en gepassioneerde vertolker van het lied repertoire, met optredens door heel Nederland, waaronder De Doelen in Rotterdam en het Amsterdams Muziekgebouw aan het IJ. Naast een florissante operacarrière (optredens in Aldeburgh, London, Berlijn, de Brusselse Munt, de Nederlandse Opera, Münchner Gärtnerplatz) is Maria een veelgevraagd solist in het concertrepertoire (Duruflé Requiem, Vivaldi Gloria, Honegger Le Roi David, Rossini Petite Messe Solennelle en Bach Weihnachtsoratorium en Matthäus-Passion). Maria werkt sinds 2011 samen met Peter Nilsson. Zij brachten in november 2014 hun eerste cd uit To go into the unknown met liederen van Ivor Gurney, Herbert Howells en Benjamin Britten.

 Programma Maria en Frans Fiselier

Johannes Brahms (1833 - 1897)

: - Die Mainacht
- Von ewiger Liebe
- Nicht mehr zu dir zu gehen
- Wehe so willst du mich wieder Duetten
- Es rauschet das Wasser
- Die Nonne und der Ritter
- Der Jäger und sein Liebchen

Richard Strauss (1864 - 1949)

: - Morgen
- Traum durch die Dämmerung
- Zueignung
- Nichts
Gustav Mahler (1860 - 1911) :

- Das Irdische Leben
- Der Schildwache Nachtlied
- Aus Aus

 

 Pauze

 
Edward Elgar (1857 - 1934)  : Uit Sea Pictures

- Sea slumber song
- Where Corals Lie
- The Swimmer

Ralph Vaughan Williams (1872 - 1958)  : Uit songs of travel
- The vagabond
- The infinite shining heaven
- Wither must I wander 
Gioachino Rossini (1792 - 1868)

Duet : "Ai Capricci"
uit L’Italiana in Algeri
Duet: "Dunque Io son"
uit Il Barbiere di Seviglia

  

Kaarten