Duitse romantiek in de
orgel- en liedkunst

Orgelconcert met zang: Stef en Gerdine Tuinstra

Zondag 27 augustus 2017, 20.00 uur
€ 12,50 incl. koffie/thee in de pauze

 

 

Over Stef Tuinstra

STEF TUINSTRA studeerde orgel, piano, clavecimbel en trombone aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij behaalde Summa Cum Laude het Master-diploma voor orgel (1976), het 1e graads diploma kerkmuziek en koordirectie (1978), de Prix d'Excellence voor orgel (1979) en de koraalprijs ter gelegenheid van het Nationaal Improvisatie Concours te Bolsward (1981). In 1986 werd hij onderscheiden bij het Internationaal Clavecimbel Concours te Brugge. Van 1974-1992 was hij organist van de Jacobuskerk te Zeerijp en sindsdien van de Nieuwe Kerk te Groningen. Hij is leider van en docent namens de NoordNederlandse OrgelAcademie (NNOA) en is o.a. actief met eigen CD-produkties van het label NNOA en rond allerlei orgelpromotieaktiviteiten. Vele jaren was hij tevens koor- en orkestdirigent. Stef Tuinstra concerteert en is masterclassdocent in verschillende Europese landen, Japan en de USA. Hij staat tevens bekend als inventief improvisator in verschillende stijlen. Zijn orgel-CD’s worden gezien als baanbrekend, van hoog artistiek niveau en blijvend actueel. Twee produkties ontvingen een gedeelde Edisonprijs. Een 3-cd album (label Document) met de integrale orgelwerken van Georg Böhm wordt wereldwijd beoordeeld als een nieuwe interpretatiestandaard voor barokke Noordduitse orgelliteratuur en kreeg in ‘Luister’ een 10. Als gecertificeerd orgelbouwadviseur werkt Stef Tuinstra nauw samen met diverse protestantse kerken en stichtingen in Nederland en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Inmiddels heeft hij al ruim 140 projecten op zijn naam staan  en heeft daarbij sinds 1981, ook internationaal, een gezaghebbende reputatie opgebouwd. Ook is hij auteur van diverse (internationale) publicaties over orgelbouw en -spel. Zie op www.nnoa.nl.

Over Gerdine Tuinstra

Sopraan Gerdine Tuinstra (1983) studeerde Docent Muziek en zang bij Jan van Zelm aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hierna vervolgde zijn haar studie aan het Rotterdams Conservatorium bij Carolyn Watkinson en Charlotte Riedijk waar zij in 2011 afstudeerde. Zij ontving ook lessen aan de Haute Ecole de Musique in Genève van Daniëlle Borst. In juli 2015 studeerde zij cum laude af voor de masteropleiding aan het ArtEZ conservatorium. Zij wordt momenteel gecoacht door Marjan Kuiper.

Gerdine volgde masterclasses van onder meer Margreet Honig, Jard van Nes, John Dawson, Martha Sharp, Johannette Zomer, François le Roux, Miranda van Kralingen, Thomas Oliemans en Robert Holl. Zij won ex equo de 2e prijs op het Euregio Vocalistenconcours 2015.

Als soliste heeft Gerdine een breed repertoire opgebouwd, binnen zowel opera en oratorium, lied en hedendaags repertoire. Zij geeft regelmatig liedrecitals in diverse bezettingen en is actief binnen cantatediensten in de regio Rotterdam en Den Haag. Recentelijk voerde zij de Lieder eines fahrenden Gesellen van G. Mahler uit met het Ridderkerks Symfonieorkest olv. Marcel Geraedts en de Chansons Madécasses van Maurice Ravel.

Gerdine vormde tijdens haar masteropleiding een duo met pianist en dirigent Dennis Broeders, met wie zij in april 2015 de halve finale bereikte van het Internationaal Liedduo Concours te Enschede. Zij geeft recitals samen met organist Stef Tuinstra waarin het orgel een prominente plek inneemt, zo voerden zij de Winterreise van Franz Schubert uit in een Groningse hertaling van Jan Siebo Uffen. Ook vormt ze een ensemble met hoboïste Nanette van Nes en andere wisselende musici, dat vernieuwende programma’s in samenwerking met plaatselijke bedrijven, horeca en winkels aan wil bieden in Zoetermeer.   Gerdine is hiernaast ook in ensembleverband actief. Op dit moment maakt zij deel uit van het Laurens Collegium Rotterdam en het Rotterdam Symphony Chorus o.l.v. Wiecher Mandemaker, dat samenwerkte met dirigenten als Frans Brüggen, Antonello Manacorda, Kenneth Montgomery, Jan Willem de Vriend, Ton Koopman, Marcus Creed, Richard Egarr en Jaap van Zweden.

Programma

 

orgel:
W.A. Mozart
(1756-1791) 


:

Konzertante Kirchensonate KV 336
orgel/zang:
F. Mendelssohn
(1809-1847)


:

Höre Israël
orgel:
F. Mendelssohn
(1809-1847)

:

Sonate op. 65 nr. 4

- Allegro con brio
- Andante religioso
- Allegretto
- Allegro maestoso

orgel/zang:
F. Schubert
1797-1828)

:

uit "Die Winterreise"
- Gute Nacht
- Die Wetterfahne
- Gefrorne Tränen
- Rast 
 Pauze

   
orgel/zang:
R. Wagner
(1813-1883):


Wesendonck Lieder
- Der Engel
- Träume 
orgel:
J. Brahms 
(1833-1897)


:

- Herzlich tut mich verlangen
- Schmücke dich o liebe Seele 
orgel/zang:
F. Schubert 

:

uit "Die Winterreise:
- Die Post
- Das Wirtshaus
- Der Leiermann
orgel:
Stef Tuinstra


:

Improvisatie
orgel/zang:
G. Mahler
(1860-1911)


:

Ich bin der Welt abhanden gekommen