Peter de Grote festival

Vrijdag 28 juli
20.15 uur
€ 24,00 (incl koffie/thee)

 

Het Peter de Grote Festival, de concertbrochure spreekt terecht van een bepalende factor in het culturele landschap van Noord Nederland, viert dit jaar het 20 jarig jubileum met een inspirerende variëteit van muzikale gebeurtenissen zoals een Summer Academy voor internationaal toptalent en een reeks inspirerende concerten door docenten op diverse locaties. Wij zijn verheugd dat het jubilerende Peter de Grote Festival dit jaar ook Rolde aandoet. De Stichting Rolder Concerten is gastheer voor dit concert waarin de kamermuziek van Maurice Ravel centraal staat. Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de Franse componist Maurice Ravel overleed. Samen met Claude Debussy heeft Ravel het gezicht bepaald van de Franse muziek in het begin van de 20e eeuw. Een uiterste verfijning en een geraffineerd kleurgevoel kenmerken zijn stijl. Die kleurgevoeligheid wist hij meesterlijk om te zetten in de instrumentatie van zijn werken. Denkt u daarbij maar aan de Bolero en aan Daphnis en Chloé. Ravel wist echter ook in zijn kamermuziek deze kenmerken te perfectioneren. In twee programma's wordt het grootste deel van zijn oeuvre voor kleine bezettingen uitgevoerd, afgewisseld door liedcycli van zijn leraar, beschermer, inspiratiebron en vriend Gabriël Fauré. In Rolde kunnen wij genieten van het eerste van deze twee concerten. Er is een arrangement waarbij men voorafgaand aan het concert dineert in het uitstekende restaurant De Loohoeve in Schoonloo. Dit arrangement begint om 17.30 uur. Programma M. Ravel – Vioolsonate nr. 2 G. Fauré – Cinq Mélodies ‘de Venise’ op. 58 M. Ravel – Tzigane M. Ravel – Strijkkwartet

Meer info:

Website: www.peterdegrotefestival.nl of tel. 050-5951306

 

Programma

M. Ravel  Vioolsonate nr 2 in G 
G. Fauré  : Cinq Mélodies ‘de Venise’ op. 58  
M. Ravel  : Tzigane 
   pauze  
M. Ravel  :  Strijkkwartet in F

 

Uitvoerenden 

Esther Kuiper : mezzosopraan
Eva van Haaften : viool       
Yoram Ish Hurwitz : piano
Hermitage kwartet    
- Jacobien Rozemond : viool
- Floor le Coultre : viool
- Francien Schatborn : altviool
Will McLeish : cello
......................................... . ...................

 

Kaarten

De prijs van het concert zowel in de voorverkoop als aan de kerk is € 24,- en incl. arrangement: € 79,-. Zoals gebruikelijk bij concerten van de SRC hebben jongeren tot 16 jaar gratis toegang en krijgen onze donateurs een reductie op de prijs. Zij betalen € 21,- voor het concert. Wij verwachten veel belangstelling voor dit concert. Reserveren wordt aangeraden als U zeker wilt zijn van een plaats. Er is geen voorverkoop via de bekende adressen Boekhandel Van der Velde, Assen  en De Bloemgaard, Rolde. Bestellen van kaarten niet-donateurs: www.peterdegrotefestival.nl Donateurs kunnen (met vermelding van naam, adres en telefoonnummer) kaarten bestellen via de secretaris van de SRC Anneke Agricola, (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en telefoon 0592-389380). Zij speelt dit door aan het Peter de Grote Festival. Ook voor jongeren tot 16 jaar (met vermelding van naam en adres) is reservering noodzakelijk.

 

Over de uitvoerenden

Yoram Ish-Hurwitz

Yoram Ishhurwitz via WordPianist Yoram Ish-Hurwitz heeft al geruime tijd een vaste plek veroverd in het Nederlandse concertleven. Hij begon zijn studie bij Danièle Dechenne en Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Als eerste Nederlandse pianist studeerde hij vervolgens gedurende twee jaar aan de Juilliard School in New York bij de Hongaarse pianist György Sándor. Na het voltooien van deze studie werd hij opgenomen in de solistenklas van de vermaarde pianopedagoog Karl-Heinz Kämmerling in Hannover bij wie hij eveneens twee jaar studeerde. In 1988 won hij de tweede prijs op het Eduard Flipse Pianoconcours in Rotterdam. Drie jaar later werd hem door een internationale jury unaniem de Jacques Vonk Prijs toegekend. Sindsdien treedt hij veelvuldig op in Nederland en ver daarbuiten, waaronder Noorwegen, Duitsland, Slowakije, Italië, Tsjechië, Groot-Brittanië, België, Spanje en de Verenigde Staten. Vanaf 2003 is hij Steinway Artist. Naast het reguliere concerteren is Yoram regelmatig betrokken bij bijzondere projecten zoals het Iberia-project dat werd georganiseerd ter gelegenheid van het honderdste sterfjaar van de componist in 2009 en diens honderdvijftigste geboortejaar in 2010. ‘Iberia’ was een multidisciplinaire concertvoorstelling met film en regie als ondersteunende middelen. De reeks telde meer dan dertig optredens in Nederland en België. Eerder speelde Ish-Hurwitz in de theatervoorstelling De Pianist voor acteur en concertpianist, geregisseerd door Mette Bouhuijs. Edwin de Vries vertelde daarin het aangrijpende relaas van de Joodse pianist Szpilman tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds enkele jaren is Yoram ook op kamermuziek actief waaronder deelname aan het Fresco Trio en een duo met zijn nichtje, violiste Noa Wildschut. Met ingang van 2010 is hij artistiek leider van Festival Oranjewoud dat in 2018 deel uitmaakt van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa.

 

Esther Kuiper

Mezzosopraan Esther Kuiper studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam Zij volgde lessen bij Pierre Mak, Annett Andriesen, Sasja Hunnego, David Bollen en Hein Meens. Momenteel wordt zij gecoacht door Marion van den Akker. Sinds december 2009 was zij verbonden aan VocaalLAB (nu Silbersee), waar zij zich verder heeft gespecialiseerd op het gebied van de hedendaagse muziek. Hiervoor heeft zij een cultuurfondsbeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds mogen ontvangen. In 2011 won Esther de publieksprijs bij de Nederlandse Vocalisten Presentatie en een jaar later won zij de Klaas Dijkstra Award tijdens het Peter de Grote Festival in Groningen. In 2014 was zij finalist en laureaat in de International Vocal Competition in 's Hertogenbosch. Esther zingt opera, oratorium en liederen uit verschillende stijlperioden van barok tot hedendaags. Hiernaast geeft zij les aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

Eva van Haaften

Eva van Haaften (1992) begon met viool spelen op vier jarige leeftijd. Tot 2009 had Eva les van Ilona Sie Dhian Ho aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In 2013 heeft zij haar Bachelor afgerond aan de Jacobs School of Music, onderdeel van Indiana University in Bloomington Indiana, Verenigde Staten. Zij studeerde daar bij Mauricio Fuks en Alexander Kerr. Momenteel studeert Eva aan het conservatorium van Amsterdam bij huidige concertmeester van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Liviu Prunaru. Op diverse concoursen won Eva prijzen: de Iordens viooldagen (2004 en 2006) en op het Prinses Christina concours (2006 en 2007). In 2009 won Eva de eerste prijs op het Davina van Wely viool concours in Den Haag. Eva soleerde met verscheidene orkesten zoals het Haydn Jeugd Strijkorkest, het Noordelijk Bach Consort, het conservatorium orkest Groningen, het Atheneum Kamerorkest en het NNO. In december 2010 soleerde zij samen met Janine Jansen, Rosanne Philippens en Amarins Wierdsma in het concert voor vier violen van Vivaldi op het openingsconcert van het jaarlijkse kamermuziek festival van Janine Jansen. Eva heeft masterclasses gevolgd bij o.a. Ivry Gitlis, Ida Haendel, Koichiro Harada, Frederieke Saeijs, Peter Brunt, Mark Kaplan, Eric Kim, Daniel Rowland en Shunske Sato. Met haar toenmalige pianotrio, met Dana de Vries en Didel Bish, is Eva uitgenodigd om concerten te geven in Zwitserland in 2006. In 2008 was Eva uitgenodigd om samen met Jan-Ype Nota (cello) en Irina Osetskaya (piano) om een concert te geven in Tallinn, Estland, op uitnodiging van voormalige burgemeester van Groningen, Jaques Wallage. Eva nam deel aan verschillende festivals waaronder Keshet Eilon, Orford Music Academy, Ville-Favard en het Orlando Festival. Zij bespeelt momenteel een Nicolas Lupot uit 1816 en een Johann Stuber stok uit 1930 (Den Haag,), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Hermitage Kwartet via Word

Hermitage kwartet

Het Hermitage kwartet beleefde zijn première tijdens het Peter de Grote Festival 2015. Op uitnodiging van artistiek leider Paul Komen speelde het Hermitage Kwartet enkele grote werken uit het strijkkwartet repertoire. Dit werd met veel enthousiasme ontvangen. ‘Vlijmscherp en razend spannend’ schreef het Dagblad van het Noorden over hun uitvoering van het strijkkwartet ‘Intieme Brieven’ van Janacek. Het Hermitage kwartet bestaat uit Jacobien Rozemond (viool), Floor Le Coultre (viool), Francien Schatborn (altviool) en William McLeish (cello) Jacobien en Francien zijn reeds bijzonder gerespecteerde musici in het Nederlandse muziekleven. Beiden vervullen een aanvoerders positie in topensembles van Nederland (Amsterdam Sinfonietta en het Radio Philharmonisch Orkest) en staan daarnaast met diverse grote solisten en kamermusici op nationale en internationale podia. Floor Le Coultre en William McLeish zijn jonge musici die hard bezig zijn een carrière op te bouwen. Floor is met onderscheiding afgestudeerd aan het conservatorium van Den haag en heeft al vele prijzen op haar naam staan. De Canadese cellist William, die in Canada opviel door zijn enorme kwaliteiten als solist en kamermusicus, studeert in het najaar van 2016 af bij de befaamde cello pedagoog Michel Strauss in Den Haag.

 

Jacobien Rozemond

Jacobien Rozemond studeerde viool bij Davina van Wely en Ilya Grubert. Bij haar afstuderen ontving zij een speciale prijs voor haar cum laude eindexamen aan het Rotterdams Conservatorium. Zij vervolgde haar studie bij David Takeno in Londen. Jacobien Rozemond soleerde in een breed repertoire van Vivaldi en Brahms tot Schnittke en McCabe in o.a. Frankrijk, Hongarije, de Verenigde Staten (Tanglewood Music Festival) en Argentinië. Tot 2007 was zij lid van het Ruysdael Kwartet waarmee de Kersjesprijs 2006 won. Thans treedt zij veelvuldig op met het Amsterdam Bridge Ensemble waarmee zij cd’s heeft opgenomen met kamermuziek van Hendrik Andriessen en René Samson (bekroond met een 10 in Luister). Op deze laatste cd staat ook de voor Jacobien Rozemond gecomponeerde vioolsuite, waarin ze als in een ‘one-womanshow’ haar vioolspel combineert met zang en voetbel. Van 1997 tot 2004 was Jacobien Rozemond lid van Combattimento Consort Amsterdam. Sinds 2003 is zij aanvoerder van de tweede violen bij Amsterdam Sinfonietta. Bij beide ensembles is zij tevens regelmatig als solist en concertmeester opgetreden.

Floor Le Coultre (1990) begon op vierjarige leeftijd met vioollessen bij haar tante Josien Le Coultre in Groningen. Ze vervolgde haar vioolstudie bij Joyce Tan in Utrecht aan de jong talentenklas en de AMT. Na het behalen van haar gymnasiumdiploma zette Floor haar studie voort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ilona Sie Dhian Ho. In het voorjaar van 2014 heeft Floor haar masterdiploma in Den Haag behaald met een 9.5 en onderscheiding. Sinds het najaar van 2012 studeerde Floor ook bij Pavel Vernikov. Als Erasmusstudent woonde ze een studiesemester 2013/2014 in Sion, Zwitserland en volgde ze twee jaar een ‘corso di perfezionamento’ bij hem in de scuola di music di fiesole, Italië met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds. Naast haar studie is Floor actief geweest op verschillende internationale festivals om geïnspireerd te worden door internationale violisten en pedagogen, zoals tijdens het Heifetz institute in de USA en de Kronberg Academy in Duitsland. In 2011 is Floor in de nationale finale van het SJMN benoemd tot Jong Muziek Talent Nederland. Verder is ze prijswinnares van verschillende nationale concoursen. Zomer 2011 won ze tijdens het Peter de Grote Festival de Labberté- Hoedemaker Award. Floor soleerde meerder malen met orkest. Winter 2011 speelde ze in het Concertgebouw van Amsterdam de vioolsolo in Ein Heldenleben van R. Strauss. Dit was live te horen op Radio 4 en is zeer lovend ontvangen. Zij speelt ook veel kamermuziek. Ze geeft regelmatig kamermuziekconcerten in verschillende formaties. Floor bespeelt een Franse viool van Pierre Silvestre uit 1858, welke haar ter beschikking is gesteld door het NMF.

 

Francien Schatborn

Francien Schatborn studeerde altviool bij Jürgen Kussmaul aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In 1995 behaalde ze daar Cum Laude haar Uitvoerend Musicus diploma. Zij volgde masterclasses bij o.a. Tabea Zimmermann, Fjodor Drushinin en Kim Kashkashian, en kamermuziek bij Menahem Pressler en Istvan Parkanyi. In 1994 ontving zij de Zilveren Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouworkest, samen met pianiste Jeannette Koekkoek, met wie zij een vast duo vormt en recitals geeft in Nederland, Italië, Frankrijk en de V.S. Hun eerste duo-CD, met romantische Nederlandse muziek, is in december 2003 verschenen bij Etcetera. De 2e CD, met o.a. alle altvioolsonates van Röntgen, is in 2006 bij Etcetera uitgekomen. Beide CD’s werden zeer goed ontvangen. Francien Schatborn is sinds 1995 1e solo-altist van het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden. Zij is tevens een veelgevraagd en actief kamermusicus, waarbij ze in vast verband optreedt met het Nederlands Pianokwartet en geregeld concerten geeft in Europa, de V.S., Zuid-Amerika en Azië met o.a. het Reizend Muziekgezelschap o.l.v. Christiaan Bor. Bij verschillende orkesten werd zij als soliste uitgenodigd, waaronder het Radio Kamerorkest, het Noord-Hollands Philharmonisch, Holland Symfonia, het Nederlands Studenten Orkest en haar eigen orkest, het Radio Filharmonisch Orkest.

 

William Mcleish

William Mcleish begon zijn cellostudie Claude Starke in Zurich, en vervolgde zijn studie bij Bryan Epperson aan de Glenn Gould School in Toronto. Momenteel studeert hij in de master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Michel Strauss en Jan-Ype Nota. In 2009 won hij de Kitchener-Waterloo Symphony Youth Orchestra Concerto Competitie, en voerde hij met het orkest Saint-Saens' celloconcert uit. In 2012 won hij de Guleph Symphony Orchestra Concerto Competition, waarmee hij Shostakovich' Celloconcert uitvoerde. William volgde mastersclasses bij Richard Aaron, Laurence Lesser, Steven Doane Emanuelle Bertrand, Mischa Maisky, Desmond Hoebig, Colin Carr en Anner Bylsma.