Gauguin ensemble & Mayke Rademakers

Zondag 15 april 2018
15.00 uur
Toegangsprijs
     voorverkoop € 15,00
     aan de kassa € 17,50

Yfynke Hoogeveen, klarinet

Mayke Rademakers, cello

Loes van Ras, piano

 

Programma

Ludwig von Beethoven 

‘Gassenhauer trio op 11 voor klarinet, cello en piano

1 Allegro con brio
2 Adagio
3 Tema con variazioni

Gabriel Fauré 

Trio op 120 voor klarinet, cello en piano

1 Allegro ma non troppo
2 Andantino
3 Allegro vivo

 Pauze

   
Boulanger 

 uit Trois pieces pour cello et piano: no 1 (Moderato)

d'Indy  Trio voor klarinet, cello en piano op. 29. 

 

De uitvoerenden

Mayke RademakersMayke 1
Mayke Rademakers wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende cellisten van deze tijd. Ze gaf vele recitals,
kamermuziekuitvoeringen en soloconcerten in Italië, Oostenrijk(Wiener Musikverein), Noorwegen, Duitsland, Engeland(Londen) en de VS, ondermeer op het Aspen Festival.
Haar CD-opnamen met werken van o.a. Shostakovich, Rachmaninoff, Bridge, Brahms, Liszt en Franck, worden unaniem door de internationale pers geprezen.
Met haar vaste pianist Matthijs Verschoor heeft Mayke een onderscheiding gekregen van de Franse Academie voor Kunst en Wetenschap voor hun inzet voor de Franse muziek. De zilveren medaille is hun in juni 2014
feestelijk uitgereikt te Parijs. Recentelijk is op Challenge Records haar 3CD-box uitgebracht met de suites van Bach, verbonden met hedendaagse composities en eigen improvisaties (op e-cello). Deze opname is in het blad Luister gewaardeerd met een 10. In februari dit jaar is haar nieuwe CD La Furia uitgekomen op Challenge Records met Spaans/Latijnse muziek voor cello & piano. Wederom met lovende kritieken.
Mayke kreeg haar eerste lessen van de Hongaarse cellist György Schiffer, die haar talent ontdekte. Op zeer jonge leeftijd behaalde zij haar diploma Uitvoerend Musicus cum laude. Op haar 16e jaar werd ze toegelaten tot de befaamde masterclasses van André Navarra aan de Accademia Chigiana te Siena (Italië), alwaar ze een prijs voor haar veelbelovende spel heeft gewonnen. Navarra nodigde haar vervolgens uit om 2 jaar bij hem in Wenen te studeren. Na een periode in Londen bij William Pleeth, vervolgde ze haar studie met een Fulbright beurs bij Janos Starker (VS).
In november dit jaar zal een solo-CD uitkomen met ‘STAGIONI’, een werk van eigen hand voor E-Cello.
“Vanaf de eerste maten van de Prelude uit Bach’s Eerste Cellosuite is er geen ontkomen aan. Hier is iemand aan het woord die weet waarover ze
spreekt, die de diepte van Bach’s noten peilt,aanvoelt en meesterlijk overbrengt” Paul Janssen (Luister)
meer info op www.maykerademakers.com

 Yfinke poster

Yfynke Hoogeveen

Yfynke Hoogeveen is een klarinettist die zoekt naar de essentie van een muziekstuk. Na haar scholing aan het Prins Claus conservatorium in Groningen heeft zij bewust gekozen voor een opleiding gericht op een kamermuziek-carrière, omdat in de daarbij passende kleine bezettingen er een ‘een-op-een’ relatie is met het publiek. Om zover te komen heeft ze, na de basisopleiding in Groningen, in Arnhem aan de Academie voor de Kunsten gestudeerd bij Reinier Hogerheijde. Ze behaalde daar haar Master in kamermuziek in 1998. In de zomers van 2004 en 2008 studeerde ze in de Verenigde Staten bij Ricardo Morales, de eerste klarinettist van het Philadelphia Orchestra en docent aan de Juilliard School of Music.
Sinds haar conservatorium-tijd werkt zij samen met de pianist Loes van Ras waarmee zij het Gauguin Ensemble vormt. Dit duo was in de loop der jaren een solide basis voor vele concerten en diverse projecten.
Met de organist Erwin Wiersinga speelde zij op diverse internationale orgelfestivals, zoals in Duitsland, Tsjechië en vorig jaar op Malta. Erwin maakte transcripties van Schumann en Poulenc voor orgel en klarinet. Samen zetten zij deze op cd in Hamburg in 2006.
Daarnaast werkte Yfynke mee aan een aantal cd-opnames van o.a componist Wim Dirriwachter en de zussen Sylvia en Irene Maessen (2015). De afgelopen jaren nam ze deel aan een groot aantal kamermuziekprojecten waaronder het Festival du Haut Limousin en het Festival de Musique de Chambre te Lavaussau, in Frankrijk. En een festival in Litomysl (Tsjechië).
Yfynke heeft een privé-lespraktijk waar zij jonge talenten voorbereidt voor uiteenlopende conservatoria, in Nederland, maar ook daarbuiten (Kopenhagen). Ze ondersteunt regelmatig groepen blazers voor concoursen en uitvoeringen.

 Loes poster

Loes van Ras
Loes van Ras studeerde in 1995 af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar zij direct naar haar afstuderen de aanstelling van cor repetitor aangeboden kreeg. In de jaren na haar studie volgde Loes voor haar solo-pianospel privélessen bij Marja Bon en Pascal Devoyon.

Al tijdens haar studie werd zij pianiste in het Noord Nederlands Orkest. Daarnaast is Loes tegenwoordig ook in andere orkesten werkzaam als pianist, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

De passie van Loes ligt sinds de vroege jaren van haar loopbaan in het ensemblespel en het begeleiden van solisten. Inmiddels is zij uitgegroeid tot een veelgevraagd pianiste in kamermuziekensembles en als begeleider van solisten en masterclasses door heel Nederland. Zo gaf zij concerten met fluitist Egbert-Jan Louwerse, trompettist André Heuvelman, trombonist Brandt Attema en saxofonist Johan van der Linden.

Met klarinettiste Yfynke Hoogeveen vormt zij al meer dan 20 jaar het Gauguin Ensemble.
Een meer recente samenwerking is die met pianist Matthijs Verschoor. Samen vormen zij het pianoduo BiancoNera.

Loes werkte mee aan een aantal cd-opnames van o.a. Saxofonist Peter Stam en componist Wim Dirriwachter en de zussen Sylvia en Irene Maessen (2015). Tevens is zij studio-pianiste voor cd-opnames van muziek-uitgeverij ‘de Haske’. Samen met Yfynke werkte zij mee aan radio- en tv opnamen van de Avro en de VPRO. Waaronder live uitzendingen vanuit de spiegelzaal in het Concertgebouw in Amsterdam.

 

Het Gauguin ensemble

 Anders dan gebruikelijk eindigden klarinettist Yfynke Hoogeveen en pianist Loes van Ras in de naamkeus voor hun ensemble niet bij een bekend componist, maar bij hun favoriete schilder Paul Gauguin – flamboyant en intrigerend vanwege zijn aangrijpende kleurpalet en inpliciete mystiek. Wat hen betreft gaat het maken van muziek over het creëren van contrasten, diepte en spanning. Over passie en temperament. Over het vertellen van een verhaal en het niet weer loslaten van de luisteraar.

Meteen nadat ze elkaar leerden kennen op het Groninger conservatorium voelden Loes en Yfynke dat hun samenwerking zou kunnen leiden tot meeslepende muzikale belevenissen.
Als duo vormen zij nu meer dan 20 jaar de basis voor concerten en projecten waarin ze samenspeelden met collega musici – zoals de violist Philippe Graffin – die de kracht en vanzelfsprekendheid van hun samenspel herkenden en die daaraan hun eigen kleur en spanning toevoegden.
Momenteel werken zij samen met sopraan Irene Maessen, de violisten Jacobien Rozemond en Sonja van Beek en cellisten Kaori Yamagami, Mayke Rademakers en Sietse-Jan Weijenberg. Naast optredens in binnen- en buitenland waren ze te horen op radio en tv. Zij figureerden in het televisieprogramma Pavlov.
Moderne componisten schreven stukken voor het Gauguin Ensemble zoals Wim Dirriwachter en recentelijk Sylvia Maessen. Ter ere van hun 20 jaar jubileum schreef zij Correspondances (2016). Dat in premiere ging op 15 maart tijdens hun jubileumconcert.
Van 2007 tot 2010 waren Loes en Yfynke ambassadrices voor de klassieke muziek in het Noorden.
Net als in hun naamkeus droegen zij bij aan de opkomende culturele ontschotting door projecten te ontwikkelen met kunstenaars uit andere disciplines, zoals een danser, een beeldhouwer, een schrijver, een dj. Hiermee benaderden en bereikten zij minder voor de hand liggend publiek.
Het Gauguin ensemble werkte samen met verschillende instrumentalisten waaronder de Franse violist Philippe Graffin, celliste Larissa Groeneveld, violist Peter Brunt en sopraan Irene Maessen.
Meer recent is hun samenwerking met Mayke Rademakers, celliste.